Tedaviler

Tırnak Mantarı Tedavisi

Tırnak mantarı tedavisi

Tırnakların renginde sarı ve kahverengimsi değişikliklere ve şeklinde bozulmalara yol açan tırnak mantarı enfeksiyonunun tedavisi için birçok yöntem geliştirilmiştir.

Bu yöntemler tek başına kullanılabileceği gibi bir araya getirilerek çeşitli tedavi kombinasyonları halinde uygulanabilir. Böylece bu inatçı enfeksiyona karşı etkili bir tedavi prosedürü uygulanabilir.

Tırnak Mantarı Tedavisi Nedir?

Tırnak mantarı tedavisi, el ve ayak tırnaklarında oluşan mantar enfeksiyonuna karşı uygulanan tedavilerin genel adıdır. Aynı zamanda onikomikoz olarak da isimlendirilen bu sorun bir tırnaktan diğerine sıçrayarak geniş alanlarda enfeksiyona neden olarak rahatsız edici bir hal alabilmektedir. Bulaşması ve yayılması kolay olduğu için erken dönemde etkili bir şekilde tedavi edilmesi gereken tırnak mantarı bağışıklık düşüklüğü olan bireylerde ortaya çıkabildiği gibi sağlıklı insanlarda da görülebilmektedir. Kliniğimizde lazerle tırnak mantarı tedavisi yapılmaktadır. Detaylı bilgi ve randevu için lütfen arayınız.

Candida türü mantarlardan kaynaklanan bu durum bağışıklığın düşmesinden kaynaklanabileceği nemli ve sıcak ortamlarda da üreme eğiliminde olan mantar türlerinin uygun ortam bulması nedeniyle de oluşmaktadır. Genellikle tehlikeli bir durum olmamakla beraber estetik olarak hoş olmayan bir görüntüye yol açması nedeniyle tırnak mantarı sık görülen bir sorun olmasından ötürü tedavisi önem arz eder. Bu sorun kontrol altına alınabilmekle beraber tamamen ortadan kaldırılması için uzun vadeli bir tedavi gerekebilmektedir zira mantar enfeksiyonu inatçı bir enfeksiyondur.

Tırnak mantarı tedavisi

Tırnak mantarı kremi: Tırnak mantarı tedavisi için birincil tedavi prosedürü olarak genellikle topikal ilaçlar tercih edilir. Doğrudan sorunlu bölgeye uygulanan bu kremler eğer tırnak mantarı ileri düzeyde değil ise fayda gösterir. Bununla beraber topikal tedavilerin tek başına yeterli olduğu durumlar sınırlıdır. Bu tedavinin oral mantar ilaçları ile kombinasyon halinde verilmesi ile daha etkili sonuçlar elde edilmektedir.

Tırnak cilası: Tırnaklara sürülen kremlerin yanı sıra tırnak cilaları da fayda göstermektedir. Tırnak cilası öncesi tırnak törpülenir ve daha sonra cila uygulanır. Tırnak cilası mantarın diğer tırnakları yayılımının önlenmesi hususunda da etkilidir. Bununla beraber tırnak cilasının da tek başına mantar enfeksiyonunu tamamen ortadan kaldırması beklenmez.

Oral ilaçlar: Tedaviye dirençli ve yayılım yapan tırnak mantarı vakalarında oral tedaviler kaçınılmazdır. Oral tedavilerde mantarlara karşı geliştirilen antifungal ilaçlar ağız yoluyla alınmaktadır. Genellikle 6 ila 12 hafta süresince kullanılması gereken antifungalların etkisini göstermesi ve sonuçlarının gözle görülür olması için belli bir süre geçmesi gerekmektedir. Oral antifungallar topikal mantar ilaçları ve tırnak cilası ile kombinasyon halinde kullanıldığında başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

Tırnak Mantarı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tırnak mantarı hayatı tehdit eden ve acil tedavi gerektiren bir durum olmadığı için genellikle önemsenmemekte ve tedavisi gecikmektedir. Bu durumda mantar yayılabilmekte ve tedavisi daha da güç bir hal alabilmektedir. Bu enfeksiyon ilerlediği takdirde tırnağın şeklinin ve renginin değişmesine yol açarak estetik olarak arzu edilmeyen bir görüntüye yol açabilir. Mantarın türü ve yayılımı gibi faktörler doğrultusunda çeşitli tedavi yöntemleri denenebilmektedir. En etkili tırnak mantarı tedavisi yöntemleri şunlardır:

Lazerle Tırnak Mantarı Tedavisi

Tırnak mantarında lazer tedavisi hem topikal hem de oral tedavilere dirençli olan vakalarda tercih edilmektedir. Ayrıca yaşlılarda ve karaciğer rahatsızlığı olan kişilerde de lazer tedavisi ile başarılı bir tedavi sürdürülebilmektedir. Yüksek enerjili lazerin kullanıldığı bu yöntem pahalı bir tedavi olması nedeniyle sıklıkla tercih edilmemekte ve zorunluluk halinde uygulanmaktadır. Lazer tedavisi genellikle 2 ila 4 seans sürmekte ve 1 hafta aralıklarla yapılmaktadır. İşlemin etkilerinin görülmesi ise el tırnaklarında 2 ila 6 ayı bulurken ayak tırnaklarında 3 ila 12 ay kadar sürmektedir.

Tırnak mantarı tedavisi bitkisel: Tırnak mantarının etkileri kanıtlanmış bitkisel bir tedavisi yoktur. Ancak alternatif tedavi yöntemlerini tercih eden kişiler çay ağacı yağı gibi bitkisel seçenekleri değerlendirebilirler. Bu tedavide çay ağacı yağı günde iki defa mantar olan bölgeye uygulanır. Bitkisel tedavi seçeneklerinin ilerlemiş ve yayılım göstermiş vakalarda etkili olması pek mümkün olmayabilir.

Tırnak Mantarı Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Tırnak mantarı tedavisi genellikle uzun vadeli bir yaklaşımı gerektirir. Mantarın boyutu ve yayılımı da tedavinin süresi üzerinde doğrudan etkilidir. Genellikle 3-4 hafta ila 12 hafta arasında süren bu tedavi gerektiği takdirde daha uzun vadeli olarak da uygulanabilir.

Tırnak Mantarından Korunmanın Yolları

Tırnak mantarını önlemek için yapabileceğiniz bazı şeyler olsa da bu sorunu kesin olarak önlemek mümkün olmayabilir. Ancak mantarın üremek ve enfeksiyona neden olmak için ihtiyaç duyduğu şartları ortadan kaldırmak tırnak mantarının önlenmesinde atılacak önemli bir adımdır. Genel olarak dikkat etmeniz gereken hususlar şunlardır:

  • Tırnaklarınızı ve ayaklarını nemli bırakmayın.
  • Ayaklarınızı sıkacak ve terletecek ayakkabılar giyinmeyin.
  • Terlemeye neden olan çoraplar giyinmeyin.
  • Ellerinizin ve ayaklarınızın hijyenine özen gösterin ve düzenli olarak sabunla yıkayın. Yıkma sonrası kurulamayı iyi yapın.
  • Antifungal sprey ile riskli bölgeleri koruyun.
  • Tırnak bakımınıza özen gösterin ve bu bölgeyi yaralanmaya karşı koruyun.

Benzer Uygulamalar

dr. gönül ateşsaçan'a sor

Dr. Gönül Ateşsaçan Sorularınızı Yanıtlıyor, Cevaplar aşağıda!

  1. nuri dedi ki:

    mrb kaç seansta bu illetten tamamen kurtulurum? bu sıcakta çorapla gezmekten sıkıldım….

    1. Merhaba Nuri Bey, Kliniğimizde uyguladığımız tedavilerle bir kaç kısa seansta bu problemden kurtulabilirsiniz. Kaç seansta tedavi edileceğini söyleyebilmek ancak muayene sonrası mümkündür.

  2. Şenol Şener dedi ki:

    Tırnak mantarı tam olarak neden oluşuyor sizde yaptırıp kurtuldum ama tekrarlanmamaması için önlem almam lazım ne yapmalıyım hocam , tekrar bir kontrol gerekir mi

  3. Lara dedi ki:

    Ne kadar sürüyor bu tedavi ve herhangi bir ilaç kullanımı var mı bu sürecte?