Saç

Saç Mezoterapisi

Saç mezoterapisi; saçların gelişimi ve doğal onarımı için ihtiyacı olan mineral, antioksidan, dolaşım düzenleyici ve vitaminin, saç derisine özel uygulama şekilleriyle enjekte edilmesine dayanan bir tedavi yöntemidir.

Saç mezoterapisi nedir sorusunu aydınlatacak yegane bilgi, onun ne anlama geldiğidir. Mezoterapi Grek dilindeki “mesos” ve “therapia” kelimelerinin birleşiminden doğan bir kavramdır. Mesos “orta” anlamına gelirken, therapia “terapi” anlamına gelir. Mezoterapi, etimolojik anlamına uygun olarak denebilir ki, cildin orta tabakalarının terapi edilmesi, iyileştirilmesi uygulamalarına verilen addır. İlk kez 1952 senesinde Fransız asıllı hekim Dr. Michel Pistor tarafından geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Saç alanında işe yaradığının keşfi daha sonraki senelerdedir.

Saç Mezoterapisi Nedir?

Saç mezoterapisi; saçların gelişimi ve doğal onarımı için ihtiyacı olan mineral, antioksidan, dolaşım düzenleyici ve vitaminin, saç derisine özel uygulama şekilleriyle enjekte edilmesine dayanan bir tedavi yöntemidir. İyot, Bakır, Demir, E vitamini, Manganez, Selenyum, Potasyum, Kalsiyum gibi vitamin ve mineralleri içeren mezoterapi solüsyonları, saçlar için özel olarak üretilmekte ve bir araya getirilmektedir.

saç mezoterapisi

Saç mezoterapisinin üç temel amacı ve fonksiyonu vardır:

  1. Saç dökülmesini yavaşlatmak.
  2. Yeni çıkan saçlara uygun zemin hazırlamak.
  3. Saç yapısını genel hatlarıyla güçlendirmek ve matlık kazandırmak.
  4. Kepeklenme gibi basit saç sorunlarını gidermek.

Birden fazla işleve sahip oluşu, uygulanabilirliğinin kolaylığı, kısa sürmesi ve iyileşme süresinin azlığıyla birlikte yan etkilerinin çok nadiren ortaya çıkması gibi avantajlardan dolayı saç mezoterapisi günümüzde en sık tercih edilen tedavi yöntemlerinden biri haline gelmiştir. Özellikle genetik ve hormon kaynaklı saç dökülmesi veya saç seyrelmesi sorunlarında son derece etkilidir. Yalnızca saç gürleşmesi değil, saçın hacim ve parlaklık kazanması da sağlanmaktadır.

Saç Mezoterapisi Nasıl Yapılır?

Saç mezoterapisi ince bir uca sahip mikro işlemler yapabilen iğnelerin kullanımıyla saç köklerinin beslenmesine dayanır. Bu iğneler derinin tam olarak orta katmanına enjeksiyon yapmak için üretilmiştir. Kullanılan enjeksiyonlardaki solüsyonlar ise, vitamin ve saçlar için gereken minarelleri içermektedir. Böylece hem saç kökleri güçlendirilir hem de kan dolaşımının arttırılması hedeflenir. Kullanılan iğneler pek can acıtmaz ve herhangi bir yan etki doğurmaz. İğnelerin ebatı 4 ila 6 mm arasında değişir. Saçlı deriye 1-2 cm boşluklarla 4 ila 6 mm kadar bir derinlikte vitamin ve mineral kokteyli enjekte edilir. Bütün bu işlem ortalama 10 dakika ile 40 dakika arasında bir zaman alır. Kişinin durumuna göre önerilen seans sayısı değişiklik gösterir; bazı durumlarda 4 seans bazı durumlarda ise 8 seans yeterli gelmektedir.

Saç mezoterapisinin yanında dökülme durumuna göre değerlendirilerek, ayda 1 veya 2 defa dermapen tedavisi uygulanabilir. Dermapen ve saç mezoterapisinin beraber uygulanması sonuçları olumlu etkileyecektir. Ayrıca dermaroller cihazı da bu süreçte kullanılabilir. Dermaroller silindir biçiminde, ucunda ufak iğneler bulunan bir cihazdır ve cilt bakımının yanı sıra saçlar için kullanılabilmektedir.

Saç Mezoterapisinin Avantajları ve Faydaları

Saç mezoterapisinin faydaları çok boyutludur; bu tedavi saç köklerini güçlendirir, saçların canlılığını geri kazandırır ve dökülmelerin minimum düzeyde bile olsa önüne geçer. Avantajları ise yine birden fazladır; uygulama lokal anestezi altında yapılabilir, kolay bir uygulama sağlanır, yan etkiler oldukça azdır ve sonuçlar genelde memnun edicidir. Saç mezoterapisi doğrudan doğruya saç köklerini etkileyen bir tedavi olduğu için sorunun kökten çözülmesinde büyük rol oynar. Dinlenme durumunda olan saç köklerini uyaran ve gelişim fazına geçişinin zeminini hazırlayan bu tedavi biçimi, saç ekiminden belli bir süre önce veya sonra tercih edilebilmekte ve tavsiye edilebilmektedir.

Saç Mezoterapisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dikkat edilmesi gereken başlıca ilke, su temasından uzak durulması, bir müddet duş alınmamasıdır. Bu kurala binaen makyaj ve kozmetik ürünlerin bir süre kullanılmaması şiddetle önerilir. İşlem gören bölgenin rahatlaması için uygulamadan sonra hastanın saç bölgesine buzlu ped ile hafif kompres yapılabilir.

Saç mezoterapisinin belli başlı yan etkileri ve komplikasyonları uygulamanın akabinde ortaya çıkabilir. Bunlar nadiren ortaya çıkan sorunlar olup, genelde beklenen durumlar değildir. Kızarıklık ve şişlik nadiren görülebilir. Birkaç gün içerisinde hafif düzeyde seyreden yan etkiler tamamen sona erer. Genelde kızarıklığın birkaç saat içinde son bulduğu görülür. Morarma durumu ise nadiren ve ufak yerleri kapsayan, bir iki gün içerisinde son bulan bir şekilde ortaya çıkabilir. Uygulamadan sonra gündelik yaşantıya dönüş için belirlenen bir süre zarfı yoktur. Uygulamanın sonrasında kişi bu kurallara ve hekim önerilerine uymak koşuluyla her günkü gibi yaşamını sürdürebilir.

Benzer Uygulamalar

dr. gönül ateşsaçan'a sor

Dr. Gönül Ateşsaçan Sorularınızı Yanıtlıyor, Cevaplar aşağıda!

  1. hakan dedi ki:

    saçlarım çok inceliyor ve dökülüyor, saç mezoterapisi ile ilk seansta dökülme durur mu? kaç seanstan sonra dökülmenin durması beklenir?

    1. Merhaba Hakan Bey, Saç mezoterapisi sonuçları memnun edici bir uygulama, ancak tedaviden önce muayene etmek ve uygulamadan sonuç alacağınıza emin olduktan sonra tedaviye başlamak gerekmektedir.

  2. Necati dedi ki:

    Saç mezoterapisi sayesinde yeni saçların üretilmesi doğru mudur yoksa var olan saçları desteklemeye mi yarıyor?

  3. Şeref Tontu dedi ki:

    Saç mezoterapi tedavisi ne kadar sürer? Bu süreç içerisinde bir yan etkiyle karşılaşır mıyım??