Saç

PRP Saç Tedavisi

Çevresel koşullardan veya genetik yatkınlıktan ötürü yıpranan, dökülmeye başlayan, seyrelen ve hafif bir düzeyde dökülmüş olan saçların onarımı için PRP tedavisine başvurulmaktadır.

PRP saç tedavisi bakımları, teknikleri ve yeni oluşuyla sık kullanılan bir tedavi biçimidir. Saçkıran (alopesi areata), kadın tipi saç dökülmesi veya erkek tipi saç dökülmesi, mevsimsel saç dökülmesi, yıpranan saç yapısı sorunu gibi durumlar  herkesin hayatında bir dönemden sonra veya dönem dönem ortaya çıkabilir. Bu sorunların giderilmesini hedefleyen tedavilerden birisi PRP saç tedavisidir.

PRP Saç Tedavisi Nedir?

PRP (Trombosit Bakımından Zengin Plazma) saç tedavisi, hastanın kendi vücudundan bir düzeyde alınan kanın bir takım özel işlemlerden geçirilip, ayarlanan bölgedeki dokulara aktarılmasıyla gerçekleştirilen ve sık kullanılan bir tedavi biçimidir. Bu yöntem saç dökülmesinin yanı sıra deri gençleştirme işlemlerinde de kullanılmaktadır. Bu yöntem sayesinde tahrip olmuş tendonlar, dokular, bağlar, eklem ve kasların onarılma süreci hızlandırılmaktadır. Çevresel koşullardan veya genetik yatkınlıktan ötürü yıpranan, dökülmeye meyleden, seyrelen ve hafif bir düzeyde dökülmüş olan saçların onarımı için PRP tedavisine başvurulabilmektedir.

PRP saç tedavisindeki asıl amaç; genetik veya çevresel faktörlerden etkilenerek onarım süreci yavaşlayan hücre ve dokuların gelişme sürecini büyük oranda ve sağlıklı bir şekilde hızlandırmaktır. Bu kazandırılan ivmenin yapay olarak sağlanmasının sonucunda saç yapısındaki bir takım sorunların ortadan kalkması hedeflenmektedir.

Saç için kullanılan PRP tedavisi, saç çıkarmak amacıyla uygulanmamaktadır. Amaçları saç dökülmelerini yavaşlatmak, saç foliküllerini belli düzeyde canlandırmak, saç foliküllerinin uzamasını desteklemek ve dokuların iyileşmesinin zeminini hazırlamak, saç derisinin onarımını desteklemek olarak özetlenebilir. Yardımcı, destekleyici ve tamamlayıcı bir tedavi olup, tek başına saçların çıkması için yeterli olmayabilir. Bunun yanında ek tedavilere ihtiyaç duyulmaktadır.  Özellikle saç dökülmesi son evrelerde olan hastalarda PRP tedavisi tek başına beklenen sonucu vermeyecektir.

prp saç tedavisi

PRP Saç Tedavisi Nasıl Yapılır?

PRP saç tedavisi saç dökülmesi, kepeklenme veya yağlanma gibi sorunlarda, hastanın kendi kanında bulunan ve onarıcı işlev gören bileşenlerin saçlı deriye aktarılmasıyla gerçekleştirilir. Saç mezoterapisi ve Napaj yöntemi bu uygulama için kullanılan başlıca tekniklerdir. Hastadan alınan ortalama 10 cc gibi ufak bir oranda kan, santrifüj aygıtına konulur, platelet açısından yoğunluk taşıyan maddelere ayrıştırılır. Bu sayede saç kökleri ve genel saç yapısındaki dolaşım, büyüme ve dayanıklılığın arttırılması gerçekleştirilir.

PRP Saç Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Söz konusu bu uygulama 2 haftada bir maksimum 30 dakika içerisinde uygulanmaktadır ve genel geçer bir süre zarfı verilecek olunursa; tüm işlemlerin toplam süresi 3 ila 4 ay bir zaman almaktadır. Bu sürecin ardından her sene bir defa PRP saç tedavisinden yararlanılması, istenen sonuç için yeterlidir. PRP uygulamasını büyük oranda saç dökülmesi tablosu yaşayan hastalar tercih etmelidir.

PRP Saç Tedavisi Öncesi ve Sonrası

Bu yöntemin öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Uygulama öncesinde A vitamini, E vitamini, Omega 3-6-9 takviyeleri, demir ilacı, multivitamin, sarımsak, keten tohumu, Ginkgo Blioba gibi takviyeler, vitaminler ve bitkisel ilaçlar kullanılmamalıdır. Aspirin veya Heparin gibi kan sulandırıcı ilacın uygulama öncesinde kullanılması önerilmez. Uygulamanın hemen öncesinde bronzlaşmadan ve yüksek ısıya maruz kalınan ortamlardan uzak durulması gerekmektedir. Tedaviden minimum 4 gün önce alkol kullanımının kesilmesi önemlidir. Sigara kullanımı tedaviyi olumsuz etkileyebilir ve iyileşme sürecini uzatabilir; bu açıdan sigara kullanımının kısıtlanması önerilir. PRP tedavisinin yapılacağı vakitten en az 8 saat önceye kadar bir şey yememiş olmak gerekir.

PRP tedavisinin yapıldığı gün hasta taburcu edilebilir. Tedavi uygulandıktan sonra Parol gibi etken maddesi Parasetamol olan ağrı kesicilerin içilmesi uygundur. Anti-inflamatuar ve Non-steroid kategorisinde bulunan farmakolojik ilaçların kullanılması uygun değildir. Bu ilaçlar arasında Majezik, Voltren gibi ünlü ağrı kesiciler bulunmaktadır. Parasetamol gibi ağrı kesicilerin haricinde bu türden ağrı kesici ilaçlar uygulamanın sonuçlarını aksatabilmekte ve olumsuz etkileyebilmektedir. PRP saç tedavisi bakımları tedavi sonrasında önem taşır. İşlem gören bölgeye buz veya soğuk bir bez yardımıyla hafif baskılar uygulayarak kolaylıkla kompres yapılabilir. İşlemden sonra egzersizlerin bir süre durdurulması gereklidir ve kişiyi zorlayacak ağır hareketlerden gün içinde uzak durmak önemlidir. Gerekli görüldüğü takdirde bandaj kullanımı ve kolluk önerilebilir. En erken 1.5 ay sonra rutin bir spora tam anlamıyla geri dönüş yapılabilir.

Benzer Uygulamalar

dr. gönül ateşsaçan'a sor

Dr. Gönül Ateşsaçan Sorularınızı Yanıtlıyor, Cevaplar aşağıda!

  1. kenan dedi ki:

    PRP tedavisi ile mezoterapi farkını anlayamıyorum ikisi aynı uygulamamıdır? hangisi tdaha etkili?

    1. Merhaba Kenan Bey, İkisi aynı uygulama değildir, iki uygulamada etkilidir.

  2. Kortan dedi ki:

    Hangi Durumlarda PRP Tedavisi Uygulanmıyor Belli Bir Hastalık Varmı?

  3. Cenan dedi ki:

    hocam merhabalar işlem benzri fotorğaflar için bana ulaşır mısınız önceden yaptıran vs falan filan yazabiliriz