Boyun ve gıdı sarkmaları ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Ameliyatsız boyun germe uygulamaları oldukça başarılı sonuçlar vermektedir.
Boyun ve gıdı toparlama, belli nedenler sonucunda gıdı ve boyun bölgesinde ortaya çıkan sarkmaları gidermek için kullanılan tedavilerdir. Bir anda fazla kilo alınıp kısa sürede verilmesi, genetik temayül, yaşlanma, güneş ışınları, tütün ürünleri kullanımı, kas sorunları gibi nedenlerin sonucunda gıdı ve boyun kısmında sarkmalar meydana gelebilir. Bu sarkmaları gidermek için Goretex, iple germe, PRP, yağ aldırma gibi yöntemler kullanılmaktadır.
Boyun ve Gıdı Toparlama Tedavisi Nedir?
Boyun ve gıdı toparlama tedavisi, boyun ve gıdı bölgesindeki sarkıkların giderilmesini amaçlayan germe ve toparlama yöntemlerinin bütünüdür. Çeşitli çevresel etkenlerin yanında, yaşlandıkça aşınan ve yenilenmesi git gide zorlaşan dokular, önceden sahip olduğu elastikiyetini yitirmeye başlar. Bu durum cildin bazı bölgelerinde sarkmalara yol açar.
Boyun ve gıdı sarkması tedavisi bu sorunları gidermeye yönelik tedavi planlarını içerir. Fokus ultrason, iple germe, Liposuction (yağ aldırma), PRP (trombosit açısından zengin plazma) yöntemlerinin kullanıldığı bu tedavi türlerinde, sorunlu bölgedeki sarkıklıklar ve istenmeyen hacimler giderilebilmektedir.
Boyun ve Gıdı Sarkması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Boyun ve gıdı sarkması için uygulanabilecek yöntemler, kişinin durumuna özel olarak sunulur. Boyun ve gıdı toparlama tedavisinde birden fazla aktif kullanıma sahip yöntem mevcuttur. Bunlar kısaca, liposuction, HIFU (High Intensity Focused Ultrasound) yöntemi, V Lift (İple Germe) yöntemi, PRP uygulaması olarak sıralanabilir. Bu sayılanlar genel ve popüler olan, çoğu kurumun aktif olarak uyguladıkları tedavi biçimleridir. Boyun ve gıdı sarkması için en çok kullanılan yöntemler şunlardır:
Liposuction: Liposuction bu bağlamda başvurulan diğer bir meşhur tedavi olarak karşımıza çıkmaktadır. Genel tanımıyla liposuction (liposakşın), bir tür yağ aldırma işlemidir ve kilo verilmesine veya kilolu olunmamasına rağmen, bölgesel zayıflama, yağların giderilmesi, sarkıklıkların oluşması sorunlarından şikayetçi hastalara yapılmaktadır. Boyun kısmında kullanılan liposuction uygulamasında, hastaya genel veya lokal anestezi verilebilir. İşlem 30 dakika ila 1,5 saat sürebilir. Çenenin alt bölgesinde belirlenen yerden ortalama yarım santim bir kesi açıldıktan sonra, solüsyonlar bu bölgeye enjekte edilir. Vaser liposuction uygulamasında, açılan keşiden ultrason enerjisi veya lazer teknolojisi kullanılarak yapılabilmektedir. Bu sayede yağ hücrelerinin istenen düzeyde parçalanması hedeflenmektedir.
Bunun yerine geleneksel liposuction tedavisinin özüne bağlı kalarak, yalnızca çene altı bir takım kısımlardan yağ aldırma işlemi de yapılabilir.
HIFU: Bu sorunları gidermek için kullanılan HIFU uygulamasında ultrasound enerjisi, çok ufak düzeyde ses dalgalarının derinin altındaki hedeflenen tabakaya ulaşıp ilgili yeri sıkılaştırmayı, toparlamayı sağlayan yeni sayılabilecek bir teknolojidir. Ameliyatsız toparlama/sıkılaştırma uygulamaları arasında en fazla başvurulan metotlardan biridir.
Ultherapy: Sıkılaşma amacıyla ultrasound enerjisinin kullanıldığı bir yöntemdir. Ultrasound enerjisi, insan kulağının hiçbir biçimde duyamadığı ince frekanstaki ses dalga enerjisi ile derinin altına inerek beklenen tabakaya ulaşılmasını ve ulaşılan bölgeleri toparlamayı sağlayan, son zamanların en meşhur ameliyatsız sıkılaşma ve toparlanma teknolojilerinden biridir.
İple germe: Boyun ve gıdı toparlama dendiğinde diğer bir akla gelen tedavi biçimi iple germe uygulamasıdır. İple germe bir tür lifting (kaldırma) tedavisidir ve boyun kısmının daha gergin, taze ve sıkı görünmesini amaçlamaktadır. Bu tedavi yöntemi ameliyatsız bir şekilde gerçekleştirilir. Polilaktik asit ve polidiaxanon bileşenlerinden oluşan özel ipliklerin kullanılmasıyla uygulanır. Bu iplikler bazı kardiyolojik ameliyatlarda da kullanılmaktadır ve herhangi bir zararı mevcut değildir. Yaklaşık olarak 1 ila 1,5 sene boyunca derinin altında bulunabilirler. Bu iplikler lokal anestezi altında, gıdı bölgesine belirlenen adette ipin sorunlu deri tabakalarına takılıp gerginleştirilmesinde kullanılır. İşlemin temel mantığı dokuların gerdirilmesidir.
PRP ve Boyun Sarkması
PRP boyun sarkması tedavisinde sıklıkla kullanılan destekleyici bir tedavidir. Uygun görüldüğü takdirde PRP uygulaması boyun ve gıdı sarkması yöntemlerine ek olarak önerilebilir. PRP tedavisi doğrudan doğruya gevşemiş cilt sorununu gidermekle ilgili değil, kırışıklıkları ve ufak pürüzleri ortadan kaldırmakla alakalı bir tedavidir. PRP uygulaması, her ay bir defa olmak üzere 3 ila 4 kez yapılabilir.
Boyun ve Gıdı Toparlama Tedavisi Öncesi ve Sonrası
Eğer liposuction uygulaması gerçekleştirildiyse, kısa bir süre için bandaj takılması gerekebilir. İple germe uygulaması tercih edildiyse kızarıklık, şişme ve morarma gibi yan etkiler birkaç gün içinde gözlemlenebilir. Ufak düzeyde kanama olabilir.
Boyun bağı ve HIFU tercih edilen tedavilerde, güneş ışığından bir müddet uzak durulmalı, uygulamadan sonraki 10 gün boyunca işlem yapılan yere baskı uygulanmamalıdır ve yan ya da yüzüstü bir pozisyonda yatılmaktan kaçınılmalıdır. Sauna, hamam gibi sıcak su teması gerektiren banyo türünden bir süre uzak durulmalıdır. Uygulamadan sonra antibiyotik kullanımı enfeksiyon ihtimalini en aza indirmek için gerekebilir.
gönül hanım boynumda son 2-3 yıldır inanılmaz sarkma meydana geldi. yanaklarımda da sarkmalar mevcut, bunun için siz ne önerirsiniz? Gelip muayene olmak isterim?
Merhabalar, Muayene olmadan hangi uygulamadan sonuç alacağınızı söylemek zor. Yarın asistanım iletişim bilgilerinizden size ulaşarak bilgi verecek.
gıdı sarkmamdan kurtulmak üzere size tedavi oldum ama tedavimin çıkışında birkaç kızarıklık oluştu o bölgelerde ne zaman geçiyor bunlar ?
Büyük çapli bir kilo verdiğim için boyun ve gıdı bölgemde sarkma oldu. Ameliyattan çok korkuyorum ama ameliyatsız bir çözüm müdür bu tedavi?