Dolgu Uygulamaları

Nörotoksin Uygulamaları

Nörotoksinler, uygulandığı bölgedeki sinirlerin çalışma kabiliyetine zarar vererek etki gösteren maddelerdir. Birçok tıp dalında yeri olan nörotoksinler, farklı amaçlarla kullanılabilir. 2000’li yıllardan beriyse bu maddeler, estetik amaçlarla kullanımdadır. Yüzde mimikten sorumlu kasları felç ederek onların hareketlerini engelleyen nörotoksinler, bu sayede yüzdeki kırışıklıkları azaltır.

Nörotoksin Nedir?

Söz konusu maddelerin etkileri sinirler sayesinde oluşur. Sinirler arasındaki iletişimi engelleyerek etki gösteren nörotoksinler, mimik kaslarındaki gerginliği azaltır ve böylece bu bölgelerdeki hareketi kısıtlar. Nörotoksin olarak en çok tercih edilen ve birçoğumuzun haberdar olduğu maddeyse botulinium toksin A’dır. Bu madde çeşitli firmalar tarafından farklı isimlerle üretilerek piyasaya sunulur. Farklı dozlarda üretilen ve özelliklere sahip olan bu maddelerden uygun olanlar, estetik amaçlarla kullanılır.

Nörotoksin Uygulamaları Neden Yapılır?

Yaşlanma ve mimik kullanımı ile oluşan ince çizgi ve kırışıklıkları önlemek ve yok etmek için nörotoksin uygulamaları yapılır. Bu uygulamalar sayesinde cildin daha pürüzsüz ve genç bir görünüm kazanması mümkündür. Nörotoksinlerden biri olan Clostridium botulinum bakterisinin toksininin uygulanması sayesinde kasların aşırı çalışması engellenir. Nörotoksin uygulamaları dudak köşeleri, gözler ve kaşlar gibi yüzün çeşitli bölgelerine yapılabilir. Defalarca tekrar edildiğinde kalıcılığı arttıran süreçten başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Biz mimik yaptıkça ve yüzümüzde ifadeler oluşturdukça yüz kaslarımız aktive olur. Bu hareketlerin neticesinde zaman içerisinde yüzümüzde çizgiler oluşur. Ayrıca yaşla beraber elastikiyetini kaybeden ciltte kırışıklıklar ve sarkmalar oluşmaya başlar. Kişiyi olduğundan daha yaşlı ve yorgun gösteren bu sorunlara karşı nörotoksin olarak adlandırılan maddeler kullanılabilir. Botulinum toksininin nörotoksik uygulamalarda kullanılması, kasların aşırı kasılmasını durdurur. Sonuç olarak kırışıklık görünümü azalır ve daha zinde ve canlı bir yüz ifadesi kazanılır.

Nörotoksin uygulamaları sayesinde olumlu estetik sonuçlar elde edilir. Bu uygulamayla alın ve kaşlar arasındaki ince çizgiler ortadan kalkar. Böylece yüzdeki ciddi ve sinirli ifade giderilir. Göz kenarlarındaki kazayağı kırışıklıkları da bu uygulamadan fayda görür. Nörotoksinler sayesinde burun ucunun daha kalkık bir görünüme kavuşması dahi mümkündür. Boyun bölgesindeki kırışıklıkların da azaltılmasında etkili olan bu uygulama sayesinde migren ve aşırı terleme gibi sorunların da iyileştirilmesi mümkündür.

Çene Dolgusu

Nörotoksinlerin Etki Mekanizması Nedir?

Nöotoksinler, kas üzerinde etki ederek olumlu sonuçlar elde edilmesini sağlar. Yüz mimik kaslarına nörotoksin uygulandığında kaslarda gevşeme meydana gelir. Ayrıca bu uygulama sayesinde kasların kasılması durdurulur. Böylece ciltte dinamik çizgilerin oluşumu azalırken statik çizgilerin belirginliğinde de iyileşme gerçekleşir.

Bu uygulamalar, kasların hareketini kısıtlayarak etki eder. Ayrıca nöotoksin uygulaması sayesinde söz konusu kasların aksi yönüne çalışan diğer kaslarının aktivitesisin artması da benzer etkiler oluşturur. Örnek vermek gerekirse; kaşların kenarlarının aşağıya doğru gitmesine neden olan kasların kasılmaları engellenirken bunların ta tersi etki erek kaşları yukarı doğru çeken kasların etkisi arttırılır. Bu sayede kaş kenarlarında yükselme meydana gelir.

Kimler Nörotoksin Uygulaması Yaptırabilir?

Nörotoksin uygulamları kırışıklıklarını azaltmak isteyenler tarafından kullanılabilir. Bu uygulamalar, mevcut olan kırışıklıkları azaltmaya ve cildi pürüzsüzleştirmeye yardımcı olur. Nörotoksin işleminden sonra ciltte sıkılaşma ve gençleşme görülür. Bu uygulamadan özellikle alın ve kaş arasındaki mimikleri aktif olan kişiler fayda görür. Bu bölgenin fazla aktif olması kırışıklıkların artmasına yol açtığı için söz konusu kısımlar nörotoksinden sonra sabitlenir. Nereye yaptırdığınıza bağlı olarak değişmekle beraber söz konusu uygulama sonrasında burun kanatları daralır, düşük ağız köşeleri kalkar, çene hattı belirginleşir, boyundaki çizgiler azalır ve burun ucu kalkar. Bu bölgelerde sorunları olan veya şikayetleri bulunan kişilerin nörotoksin uygulaması yaptırabilirler.

Herhangi bir sağlık sorunu olmayan ve söz konusu yaş aralığındaki kişilerin nörotoksin uygulaması yaptırması mümkündür. Nörotoksin uygulamalarının yaş aralığı olarak 18 ile 65 yaş verilir. Bununla beraber kırışıklıklar genellikle 30’lu yaşların ortalarında başladığı içni bu uygulamadan fayda görecek kişiler 30-40’lı yaşlarındaki danışanlardır. Hem kadınlar hem de erkekler nörotoksin uygulamasından fayda görür. Bu uygulamanın hamilelik ve emzirme döneminde doktora danışmadan yapılmaması tavsiye edilir.

Kimler Nörotoksin Uygulaması Yapabilir?

Kimlerin nörotoksin uygulaması yaptırabileceği kadar kimlerin bu prosedürü gerçekleştirmeye ehil olduğu meselesi de son derece önemlidir. Söz konusu uygulamanın mutlaka yüzdeki kaslar ve bunların işleyişi ile ilgili olarak kapsamlı uzman bilgisi olan doktorlar tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. Aksi takdirde yanış uygulama sonucunda yüzünüzde istediğinizin tersi etkiler ve hoş olmayan bir görünüm oluşabilir. Estetik merkezlerinde ve güzellik salonlarında nörotoksin uygulaması yapılmaması önemlidir. Bu uygulama için mutlaka işinde uzman ve tıp fakültesi mezunu bir doktordan yardım almalısınız.

Benzer Uygulamalar