Tedaviler

Sivilce Tedavisi

Sivilce ve akne tedavisi, cildin nemli olmasını sağlayan bir madde olan sebumun dengelenmesi ve enfeksiyona neden olan bakteriyel enfeksiyonların iyileştirilmesine dayanan bir dizi tedavi yönteminden oluşmaktadır.

Sivilce (Akne) Tedavisi

Yağ bezlerinden fazla miktarda yağ salgılanması nedeniyle kıl köklerinin tıkanması ve burada bulunan bakterilerin fazla miktarda üremesi neticesinde oluşan sivilce ve aknelere karşı uygulanabilecek etkili medikal sivilce ve akne tedavisi bulunmaktadır.

Sivilce (Akne) Tedavisi Nedir?

Sivilce, kıl köklerinin ciltte doğal olarak üretilen yağdan ötürü tıkanması ve bakteriyel enfeksiyon oluşması nedeniyle ortaya çıkan bir sorundur. Bu tıkanma nedeniyle siyah noktalar ve sivilceler oluşabilmektedir. Sivilcelerin görünümü tipiktir ve uzman olmayan bir kişi tarafından bile ayırt edilebilir. Hafif kırmızımsı bu kabarıklıkların ucunda iltihap olabileceği gibi dışarıdan görünen iltihap oluşmayabilir.

Bu sorun ilaçlar, sigara kullanmak ve beslenme ile tetiklenebileceği gibi hormonal değişikliklerin yoğun olduğu ergenlik, adet dönemi, stres ve hamilelik gibi faktörlerden ötürü de ortaya çıkabilmektedir. Yaş fark etmeksizin herkeste görülebilen bu sorun, hormonal değişikliklerin yağ sebum üretimi üzerindeki etkisinden dolayı ergenlerde ve gençlerde de daha çok görülebilmektedir. Estetik kaygılara yol açabilen sivilce ve akne sorununa yönelik olarak uygulanabilecek medikal ve alternatif birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır.

Sivilce (Akne) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hafif sivilceler evde uygulanabilecek basit yöntemlerle kontrol altına alınabilir. Ancak uzun süredir devam eden ve çeşitli maskeler ve cilt bakım rutinlerine rağmen iyileşme göstermeyen sivilcelerin doktor kontrolünde tedavi edilmesi gerekmektedir. En etkili sivilce ve akne tedavisi yöntemlerinden bazıları şunlardır:

Topikal İlaçlar

Krem veya losyon şeklinde sunulan topikal ilaçların sivilce olan bölgenin üzerine doğrudan uygulanmaktadır. Etken maddesi retinoid olan topikal ilaçların dozu ve kullanım sıklığı sivilcelerin durumuna göre doktor tarafından hastaya özel olarak belirlenmektedir. Bu ilaçlar, kıl köklerinin tıkanmasını önleyerek sivilce oluşumunun önüne geçerler. Retinoid içeren ilaçların dikkatli kullanılması gerekir zira cildin güneşe karşı hassasiyetini arttırdıkları için ciltte kızarıklığa yol açabilirler.

Sivilce tedavisi amacıyla topikal ilaç şeklinde sunulan antibiyotikler de bulunmaktadır. Antibiyotikler ise bakterileri etkisiz hale getirerek iltihap oluşumunu engellerler. Doktorunuz retinoid ve antibiyotik tedavisini kombine şekilde uygulayabilir. Antibiyotikler ayrıca benzoil peroksit ile beraber kullanıldığında antibiyotik direnci gelişme riski azalır. Bu nedenle doktorunuz bu kombinasyonu reçete edebilir.

Doktorunuz ayrıca antibakteriyel özellik gösteren azaleik asit içeren kremleri de reçete edebilir. Günde iki kere kullanıldığın takdirde sivilce tedavisinde başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlayan bu ilaçların ciltte hassasiyet ve kızarıklık gibi yan etkilere neden olma ihtimali bulunmaktadır. Salisilik asit ise kıl köklerinin tıkanmasını engelleyerek fayda eder fakat ciltte hafif bir hassasiyete ve renk açılmasına neden olma ihtimali vardır.

Antibiyotikler

Topikal kremlerin etken maddesi olmasının yanı sıra oral antibiyotikler de akne tedavisi için kullanılabilmektedir. Antibiyotikler akneye neden olma ihtimali olan bakterilerin çoğalmasını engeller. Antibiyotik direnci riskine karşı oral antibiyotiklerin uzun vadeli kullanılmaması gerekmektedir. Ayrıca tek başına akne tedavisi için yeterli gelmeyecekleri için doktorunuzun seçimi doğrultusunda başka akne ilaçları ile kombinasyon halinde tedavi rejimi uygulanmalıdır. Antibiyotikler genellikle ciddi yan etkilere neden olmasa da cildin güneş hassasiyetini arttırdıkları içni bu süreçte dikkatli olunmalıdır.

Doğum Kontral Hapları

Doğum kontrol hapları kadınlarda sivilce problemine karşı kullanılmaktadır. Bununla beraber sivilce tedavisi için onaylanmış olan yalnızca birkaç tane doğum kontrol hapı vardır. Doğum kontrol haplarının sivilce tedavisine yönelik kullanılması için diğer tedavilerden yeterli verim alınamamış olması gerekmektedir. Ayrıca doğum kontrol haplarının bazı sağlık riskleri de göz önünde tutulmalı ve hastanın bu tedaviyi almasının faydalarının risklerine ağır bastığından emin olunmalıdır.

Fototerapi

Fototerapi, ancak tedaviye yanıt vermeyen veya yeterli derecede yanıt vermeyen ağır vakalarda tercih edilmesi gereken bir sivilce tedavisi yöntemidir. Fototerapi tedavisi, bu uygulama esnasında kullanılan ışığın bakterileri öldürme özelliğine dayanmaktadır. Ciltte sivilceye neden olan bakteri belli türlerdeki ışık ile etkisiz hale getirilebilir. Bu tür ışıklar cildinize yöneltildiğinde bakteriler ortadan kaldırılır. Fototerapinin bir başka etkisi de gözenekleri tıkayan yağ bezlerinin küçülmesini sağlamaktır; böylece ciltteki yağ salgısı azalmakta ve gözenekler tıkanmamaktadır.

Kimyasal Peeling

Kimyasal peeling, kimyasal bir solüsyonun cilde uygulanarak cildin üst tabakasının soyulması işlemidir. salisilik asit, retinoik asit veya glikolik asit gibi maddeler ile uygulanan bu işlem ağır düzeyde olmayan sivilcelere karşı etkili olabilmektedir. Cildin görünümünde iyileşme sağlansa da kimyasal peeling’in etkilerinin sürekli olması için belli zaman aralıklarında tekrarlanması gerekmektedir.

Sivilce Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Sivilce tedavisinin süresi, sivilcelerin boyutuna bağlı olmak üzere, kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Başvurulan ilaçların etki gösterememesi halinde tedavi süreci uzayacaktır. Ağır düzeyde bulunan sivilceler için etkili bir tedavi için 4-5 ay gerekebilir.

Benzer Uygulamalar

dr. gönül ateşsaçan'a sor

Dr. Gönül Ateşsaçan Sorularınızı Yanıtlıyor, Cevaplar aşağıda!

  1. ilknur dedi ki:

    merhaba gönül hanım, sizin televizyondaki programınızı izledim, uyguladdğınız sivilce tedavisi öncesi ve sonrası halleri inanılmazzz iyi. bende sizinle görüşmek istiyorum. lütfen yardım edin.

    1. Merhaba İlknur Hanım, Öncelikle güzel yorumunuz için çok teşekkürler. Yarın asistanım size ulaşarak detaylı bilgi verecek.

  2. ada dedi ki:

    Sivilce tedavisi oldum sizde ve şu anda yüzümde ne akneden ne başka bir şeyden iz yok ama ilerki zamanlarda da çıkmaması için ne yapmalıyım?

  3. Şenay dedi ki:

    sivilce tedavimi olduktan sonra kaçınmam gereken şeyler var mı makyaj solaryum vs gibi?