Tedaviler

Çatlak Tedavisi

çatlak tedavisi

Çatlak tedavisi, doğum, hızlı kilo alım verme ve bazı hastalıklar gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanan çatlakların iyileştirilmesi amacıyla yürütülen bir dizi tedavidir. Bu tedaviler sayesinde eşit ve pürüzsüz bir cilt ile daha estetik bir görünüm elde etmek mümkündür.

Çatlak Tedavisi Nedir?

Çatlak tedavisi yöntemleri birden fazla ve farklı uygulanan bir takım tekniklerden oluşmaktadır. Tıbbi literatürde “strea” olarak tanımlanan çatlaklar; hızlı kilo artışı, ergenlik döneminin getirileri, obezite, Cushing sendromu, gebelik veya bedenimizdeki hormonal aktivitelerde değişim görüldüğü zaman oluşabilir. Genel hatlarıyla çatlaklar gerilme nedeniyle derinin orta katmanı olan dermiste, kolajen ve elastin diye isimlendirilen liflerin yıpranması ve bunun sonucunda derinin alt tabakalarında tahribatın ortaya çıkmasıyla baş göstermektedir. Kısacası çatlaklar; derinin dermis katmanında cildin fazla gerginlik baskısına dayanamayıp meydana gelen ufak deri yırtıklarıdır. Çatlak tedavisi yöntemleri cilde ve deriye esneklik (elastikiyet) kazandıran koruyucu kolajen ve elastin liflerinin yıprandığı için oluşan sorunları gidermekte kullanılır.

çatlak tedavisi

Cildin dermiş tabakasında bulunan uzun ve spiral çizgiler, yani çatlaklar, günümüzde iğne, lazer, solüsyon gibi malzeme ve teknolojilerden yararlanarak giderilebilmektedir. Ameliyatsız çatlak tedavisi yöntemlerin çoğunluğunu oluşturur.  Çatlak tedavisinde genellikle başarının en yüksek oranda sağlandığı dönem, çatlakların kırmızımsı ve mor bir renge sahip olduğu ilk 5-6 aylık dönemdir. Bu zaman diliminde tedaviye başlanırsa kalıcı ve tatmin edici sonuçlar alınmaktadır.

Çatlak Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çatlak tedavisi yöntemleri konusunda, ilk olarak kişi; kimyasal peeling işlemleri, mezoterapi, dermaroller, hyalüronik asit veya retinoik asit ihtiva eden uygulamalar, vitamin solüsyonları gibi görece daha basit gerçekleştirilen pratiklere başvurabilir. Bunların yetersiz kaldığı çatlak durumlarında ise daha ileri seviye tedavi yöntemleri tavsiye edilmektedir. Çatlak tedavisinde geleneksel yöntemlerin dışında da belli başlı yöntemler kullanılabilir. Bu yöntemleri sıralayacak olursak PRP (Platelet Rich Plasma) yöntemi, Biodermogenesi yöntemi, Karboksiterapi yöntemi, Altın İğne yöntemi, Fraksiyonel Lazer yöntemi, Dermaterapi yöntemi başlıca yöntemlerdir.

PRP ile çatlak tedavisi: PRP yönteminde, kişinin vücudundan alınan eser miktarda kanın, uygulama için özel üretilmiş tüpe alınıp, santrifüj işlemiyle hazırlandıktan sonra bileşenlerine yönelik ayrıştırılması ve kalan PRP’nin hastaya enjekte etmek suretiyle gerisin geri verilmesi esastır. Yöntemin işleyişi aşağı yukarı bu şekildedir.

Lazer ile Çatlak Tedavisi

Çatlak tedavisinde bir diğer yöntem olan lazer uygulaması, ameliyatsız bir uygulamadır ve 3 ile 4 hafta aralıklarla gerçekleştirilir. Bu seansın ideal sayısı çatlakların büyüklüğüne ve genel durumuna göre hesaplanır. Genellikle minimum 5 seans gerçekleştirilir. Çatlakların durumu göz önünde bulundurulduğu zaman birkaç ek seans ayrıca uygulanabilir. Fraksiyonl lazer uygulamasında radyofrekans dalgaları kullanılarak çatlaklar giderilir ve kolajen üretimi uyarılır. Artış gösteren kolajen sayesinde tahrip olan dokuların tekrardan üretilmesi ve canlılık kazanması sağlanır. Fraksiyonel lazer uygulaması kişideki çatlakların durumuna göre farklı aralıklarda yapılabilmektedir.

Karboksiterapi ile Çatlak Tedavisi

Çatlak tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem olan karboksiterapi tedavisi, vücuda karbondioksit gazı aktarılması neticesinde, vücudun reaksiyon gösterip bu gaza karşı ilgili bölgelere oksijen taşımasını hızlandırmasını amaçlar. Bu sayede vücudun yenilenmesi sağlanmaktadır. Ayrıca yöntem sayesinde kılcal damarların kullanımında ve yenilerinin oluşumunda olumlu bir etki gözlemlenmektedir. Karboksiterapi tedavisi ayrıca selülit, sarkık deri, yara, yağlanma sorunlarını gidermek amacıyla da kullanılmaktadır.

Altın İğne ile Çatlak Tedavisi

Altın iğne de çatlak tedavisi için temel veya ek olarak kullanılabilmektedir. Altın iğne uygulaması radyofrekans cihazının ufak iğneler vasıtasıyla cildin altına ulaşıp sıkılaştırma sağlamasıyla işleyen bir tedavidir. Çalışma mantığını diğer radyofrekans tedavi uygulamalarından ayıran nokta, iğnelerin -kendi plan programı dahilinde- kullanılmasıdır. Bu uygulama 3 veya 4 hafta aralıkla toplamda 3 seans yapılabilmektedir.

Biodermogenesi

: Bu yöntemde ise cildi tekrardan düzenleyen kan dolaşımı ve oksijen yoğunluğunun cihazlarla çoğaltılması amaçlanır ve çatlakların genel görüntüsü silikleştirilir ya da azaltılır.

Çatlak Tedavisi Nerelerde Kullanılır?

Çatlak tedavisinin tıbbi metotları; el, çene, uyluk, karın, göğüs, yanaklar, bacaklar, popo, iç bacak ve kollarda kullanılabilir. Bölgeye ve sorunun büyüklüğüne göre uygulanabilir olan yöntem değişiklik gösterir. Örneğin, çenede kullanılan çatlak tedavisi ile karında kullanılacak olan farklı olabilir veya seans sıklıkları farklılık gösterebilir.

Çatlak Tedavisi Öncesi ve Sonrası

Çatlak tedavisinin sonrasında ilgili yerlerde kızarıklık, duyarlılık ve hafif düzeyde ödem oluşabilir. Bütün bu yan etkiler birkaç gün sürebilir. Aynı süreçte eşzamanlı olarak hafif düzeyde kabuklanmalar görülebilir. Kabuklanmalar genelde en fazla 14 gün içinde sona ermektedir.

Çatlak tedavisi için tercih edilen lazer teknolojisinin yaz mevsiminde yapılmaması daha uygun olur. Kabuklanma ve güneş ışığının birlikteliği deri için sakıncalı olabilir. Ayrıca deride lekelenme ve kızarıklık yan etkileri yaz mevsiminde belirgin oranda artış gösterebilir.

Krem kullanımına dayanan ve bunun gibi basit işlemlerde ise kızarıklık haricinde yan etki beklenmemektedir.

Benzer Uygulamalar

dr. gönül ateşsaçan'a sor

Dr. Gönül Ateşsaçan Sorularınızı Yanıtlıyor, Cevaplar aşağıda!

  1. aysel dedi ki:

    hamilelikten sonra karnımda çok çirkin çatlaklar oluştu, hem de o kadar kilo alıp vermememe rağmen. bunlardan kurtulmk istiyorum. ne derece bir ilerleme sağlayabiliriz? ayrıca evde uygulayabileceğimiz yöntemler var mı yoksa sizin muayenehaneye gelip işlem yaptırmam daha mı etkili olur?

    1. Merhaba Aysel Hanım, evet muayene olduktan sonra hangi tedavinin sizin için daha etkili olacağına karar vermek gerekiyor.

  2. Demet dedi ki:

    Doğum sonrası çatlaklarım için geldim ve çok memnun kaldım sonuçlardan ama hala tek tük kaldılar ne kadar süre arayla gelmem lazım çatlak tedavisi için ?

  3. Perisu dedi ki:

    Vücuttaki çatlakların giderilmesi kaç seans sürüyor kişiden kişiye göre değişirmi?