En zehirli biyolojik moleküllerden biri de botulinum toksini, bugün estetik amaçlarla kullanıldığı için birçok kişinin merak ettiği bir maddedir. Bitkilerde, toprakta veya hayvanların sindirim sistemlerinde bulunan Clostridium botulinum bakterisi tarafından salgılanan bu madde, esasen bir nörotoksindir.
Botulinum Toksini Nedir?
İnsanlarda şaşılık tedavisinde ilk olarak Scott tarafından kullanılabilceği gösterilmiştir. Botulinum toksininin kullanımı daha sonra çok çeşitli spastisite bozuklukları ve diğer rahatsızlıkların tedavisi için de onaylanmış. Alın ve kaş çatık çizgilerini geçici olarak azaltmak için ise bu maddenin kullanımı FDA tarafından 2002 yılında onayladı.
Genellikle rahat tolere edilen bir madde olan botulinum toksinin yan etkileri yok denecek kadar azdır. Uygulamanın olumlu etkilerinin tamamen ortaya çıkması için ise genellikle bir miktar süre geçmesi gerekir. Söz konusu prosedürün ful etkileri 10 gün içerisinde ortaya çıkar. Botulinum Toksinin etki mekanizması belirli bir kası felç etmek üzerine kuruludur. Kas içerisine uygulanan bu madde sinir iletiminden sorumlu olan bi maddenin salınımını engeller. Bu sayede kas felç olur ve uygulama bölgesindeki kırışıklıklarda azalma görülür. Söz konusu maddenin kırışıklıkları ortadan kaldırması tamamen bu mekanizmaya dayalıdır.
Botulinium toksin maddesinin en sık uygulandığı sorunlardan biri de aşırı terleme. Botulinium toksin, istenmeyen bölgelerde normalden fazla terlemenin oluşması olarak tanımlanan hiperhidroz tedavisinde bir hayli etkili. Genellikle avuç içlerinde, koltuk altlarında ve ayaklarda meydana gelen bu sorun çin söz konusu madde enjeksiyon şeklinde uygulanır. Botulinium toksinin aşırı terlemeye yönelik olumlu etkileri genellikle 8 ay boyunca devam eder.
Botulinum Toksini Nasıl Uygulanır?
Botulinum Toksinin uygulamasının ehil ellerde son derece kolay ve güvenli olduğunu belirtmekte fayda var. Öncelikle uygulama başlamadan yüze lokal anestetik madde sürülür. Bu sayede yüzde uygulama yapılacak olan alanın uyuşması sağlanır. Söz konusu maddenin yüze uygulanmasında küçük iğneler kullanılır. Söz konusu iğnelerin ucu oldukça küçük olduğu için ciddi bir acı duymanız engellenir. Ağrı hissi bir hayli az olsa da uygulama sonrasında yüzde minik morluklar oluşabilir. Bu morluklar ve şişliklerin geçmesi için birkaç gün yeterlidir. En fazla birkaç gün içerisinde uygulamanın izlerinden tamamen kurtulabilirsiniz.
Botulinum Toksini Hangi Yaşlarda Kullanılır?
Botulinum Toksini ile ilgili en çok merak edilen sorular arasında bu maddenin kullanımının uygun olduğu yaş aralığı. Yüzdeki belirli bölgelerde belirgin kırışıklıklar başlamadan bu uygulamanın yapılmaması tavsiye ediliyor. Kırışıklıkların başladığı yaşlarda 30’lar olarak belirtiliyor. 30’lu yaşların sonlarına doğru uygulanan Botulinum Toksininin doğru başlangıç yaşı, kişiden kişiye de değişebilir. Doktorunuz bu uygulama için doğru aday olup olmadığını belirleyecek kişidir.
Botulinum Toksinin uygulama sıklığı ise prosedürün etkisinin sürekliliğine bağlı olarak değişebilir. Bununla beraber bu uygulamanın etkileri genellikle 3 ila 6 ay kadar devam eder. Bu durumda uygulamanın yılda 2 veya 3 defa uygulanabileceğini söylemek mümkün.
Kimler Botulinum Toksini Uygulaması Yapabilir?
Botulinum toksini kas içine uygulandığı için mutlaka doktorlar tarafından yapılması gerekir. Yüzün yapısını ve kasların derinliğini oldukça iyi bir şekilde bilen estetik cerrahlar bu uygulamayı doğru şekilde gerçekleştirebilirler. Uzman doktorların yapmadığı uygulamaların neticesinde göz kapaklarının düşmesinden maske yüz sorununa kadar birçok istenmeyen durum oluşabilir. Söz konusu uygulamanın geçici olması sayesinde en kötü görünümün bile en fazla 6 ay içerisinde ortadan kalkacağını belirtmekte fayda var.
Kozmetik amaçlarla yapılan Botulinum Toksin uygulamasının yüzü birçok bölgesine yapılması mümkün. İnce çizgilerin ve kırışıklıkların belirginliğinin azaltılması için uygulanan bu tedavi; kaş, alın, burun, gözler, dudaklar, çene ve boyuna yapılabilir. Estetik amaçlarla uygulandığında bu bölgelerde başarılı sonuçlar alınmasına olanak tanıyan bu madde sayesinde ameliyata gerek kalmadan ve bıçak altına yatmadan istediğiniz görünümü elde etmeniz mümkün.
Botulinum Toksin Uygulamasının Yan Etkileri Nelerdir?
Oldukça güvenli bir uygulama olan botulinium toksininin hafif yan etkileri de olabilir. Tedavinin uygulandığı bölgeye göre değişen bu yan etkiler genellikle birkaç gün içerisinde ortadan kalkar. Bu yan etkiler arasında tedavi edilen bölgede şişlik, kızarıklık ve morarma bulunur.
Botulinum Toksin uzun zamandır yapılan bir uygulama olduğu için olası yan etkileriyle ilgili pek çok hasta tecrübesi olduğunu belirtmekte fayda var. Uzman hekimler, ameliyatsız estetik uygulamalarda başı gelen botolinium toksin prosedürünün kalıcı bir zararı olmadığı belirtiliyor.